Tilpas motionen til din hverdag

MS og træning

Der er stort set ikke to mennesker med MS, der er ens, derfor er det en god idé at tilpasse træning og motion til netop din hverdag og kapacitet. I denne artikel får du gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du planlægger din træning.

"Motion og styrketræning giver dig energi, gør dig gladere og gør din krop stærkere og mere modstandsdygtig over for sygdom. Du mindsker også risikoen for en lang række alvorlige livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme, når du lever et fysisk aktivt liv." Det fortæller idrætsfysiolog Ulrik Dalgas. Han forsker i fysisk træning for folk med neurologiske sygdomme og har særligt fokus på MS.

"Mange mennesker med MS spørger, hvad de selv kan gøre for at undgå, at sygdommen udvikler sig. Bevæg dig, er en del af svaret! Ikke fordi du helt kan slippe for MS, når du er fysisk aktiv, men mange får et mildere sygdomsforløb og en bedre hverdag, når træning er en fast del af deres liv. Træning er derfor en af de måder, du effektivt kan gøre noget ved MS på selv," forklarer Ulrik Dalgas. Når du er fysisk aktiv, modarbejder du den funktionsnedsættelse, som MS ofte kan give, så den går langsommere.

Træning og motion giver energi, men det kræver selvfølgelig også energi – derfor kan det være en god idé at planlægge sin træning på det tidspunkt på dagen, hvor du erfaringsmæssigt ved, at du har mest energi – og måske lægge tid ind i træningsplanen til at hvile lidt før, eller efter du har trænet?!

MS og træning

Træn rigtigt og undgå skader
Sørg for at få god instruktion – så du træner rigtigt, får optimalt udbytte og undgår skader.

Du kan træne, hvad din krop tillader dig. Nogle oplever fysiske begrænsninger, mens andre er klar til maraton. Men uanset hvad din fysik byder dig, kan du altid finde en træningsform, der passer dig.

5 måder at få pulsen op på

  • Gåture
  • Løb
  • Cykling – evt. armcykling
  • Cross-trainer
  • Tennis

5 veje til mere muskelmasse

  • Styrketræning
  • Fodbold
  • Klatring
  • Yoga, tai chi, pilates
  • Bassintræning

Du kan sagtens styrketræne uden maskiner. Maskiner er gode til at målrette træningen til én bestemt muskel. Når du træner med vægte eller på bold, aktiverer du alle de små muskler omkring det område, du træner. Det giver bedre stabilitet og balance.

Effektiv træning – i hjemmet

  • Spark pulsen op på et splitsekund med englehop eller høje knæløft – gratis motion
  • Brug en app på mobilen til at holde styr på træningen og få inspiration til øvelser Der findes flere forskningsbaserede træningsprogrammer, der træner hele kroppen. Søg på 'workout' eller 'fitness'. Trænings-apps koster som regel omkring 25 kr.
  • Træn med spilkonsoller med bevægelsessensorer. Der findes mange forskellige typer træning fx dansespil eller egentlige motionsspil-programmer. Her kan man træne både muskler og kondi. Pas dog på, at du ikke bliver for ivrig og skader dig selv
  • Følg et online træningsprogram, hvor en fysioterapeut skræddersyr dit træningsprogram til dig. En interaktiv 3D-træner hjælper dig igennem, og det koster cirka det samme som et normalt fitnessabonnement
  • Hvis du går til fysioterapi, kan du spørge din fysioterapeut om øvelser, der passer til dig og dine behov – og som du kan gøre hjemme

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Guiden ’Tal med din neurolog’

Guiden ’Tal med din neurolog’

4. september 2022

Denne guide hjælper dig med at få mest muligt ud af samtalerne om dit liv, din MS og det, der er vigtigst for dig.

Sandhed eller udfordring?

Sandhed eller udfordring?

3. september 2022

Spil en omgang 'Truth or Dare' for at udfordre dig selv og dit liv med MS.

MSguiden - Prioriter din energi

Prioriter din energi

Når man har MS, er det vigtigt at prioritere sin energi, så man har kræfter til det, der er vigtigt – og så skal man lære at sige nej, når...