Guide om krisehåndtering

Guide: Hvordan kommer jeg igennem krisen?
Lev med MS Brochurer

Guiden beskriver de følelser og reaktioner, der er en naturlig del af et kriseforløb – lige fra det første chok til man igen finder balance i sin tilværelse. Selvhjælpsguiden er delt i to dele; én til patienten og én til de pårørende. 

Når man har fået diagnosen multipel sclerose (MS) ind på livet, er det helt naturligt, at man går gennem en periode, hvor hele ens tilværelse føles kaotisk, og man har hovedet fuldt af tanker, bekymringer og spørgsmål. 
I guiden kan du læse om krisens forskellige faser og få råd til at håndtere dem.

Selvhjælpsguide: Hvordan kommer jeg igennem krisen?

Selvhjælpsguiden ’Hvordan kommer jeg igennem krisen?’, hjælper dig med at forstå og acceptere de følelser, du oplever, når du bevæger dig gennem krisens faser frem mod en ny balance i tilværelsen.

Til patienten
Psykolog, Katrine Bonnevie, der har været med til at redigere den danske version, skriver bl.a. i forordet:
"Guiden gennemgår de almindelige faser i det psykiske kriseforløb, som både den syge og de pårørende uvægerligt kastes ud i. Fra krisens akutte fase, der varer fra få timer til flere dage, over de første mange uger med følelsesmæssigt stormvejr, og til den måneder til årelange vej, med at finde måder at leve med og acceptere de nye livsvilkår. 
Bogens største styrke er dog de mange gode øvelser, som netop præsenteres i de faser af krisen, hvor de giver mening."

Og til de pårørende
Når én i familien bliver ramt af alvorlig eller kronisk sygdom, glemmer omgivelserne tit, at sygdommen påvirker hele familien. Hvis du er nær pårørende til en person, der er blevet diagnosticeret med MS, vil diagnosen også betyde store ændringer for din hverdag. Som partner vil du også ofte opleve at gå igennem et kriseforløb, der ligner den MS-ramtes – samtidig med, at du forsøger at støtte den, der har fået diagnosen og holde sammen på familien. 
I pårørende-delen af guiden skriver vi om de tanker og følelser, der typisk optager pårørende; ’Hvad med vores familieliv?’, ’Vores samliv?’, ’Vores økonomi’ osv. I guiden får du hjælp og vejledning til bedre at kunne håndtere de mange tanker og bekymringer.

Bogen, ’Hvordan kommer jeg igennem krisen?’, er skrevet af det anerkendte finske psykolog-par, Johanna Stenberg & Jan-Henry Stenberg, der har stor erfaring med at vejlede alvorligt og kronisk syge mennesker og deres familier. 
Den danske version er redigeret af autoriseret psykolog Katrine Bonnevie, der blandt andet arbejder med håndtering af alvorlig sygdom.

Læs guiden her.

I videoen herunder fortæller psykolog Johanna Melin om, hvordan man kan håndtere en svær sygdomsbesked som pårørende og patient.

Oktober 2020