Hvad med de svære perioder?

MSguiden - Hvad med de svære perioder?

Livet med MS har også sine op- og nedture. Læs her, hvordan man som søskende eventuelt kan hjælpe i de svære perioder.

Ikke to dage er ens for et menneske med multipel sclerose (MS). Der vil helt sikkert være mere alvorlige perioder, fx under et attak, når ens søster eller bror med MS ikke længere kan passe sit arbejde eller sin uddannelse.

I sådanne situationer kan det være svært at vide, om man skal blande sig og forsøge at hjælpe, eller om man skal lade vedkommende være i fred.

MSguiden - søskende - Det nemmeste er at spørge

Det nemmeste er at spørge! 
Husk at sige, at det også er ok, hvis det ikke er lige nu, det er bedst at tale om det. 
Og fortæl, at du er der, når din bror eller søster er klar til at tale om det.

Hvad hjælper ham eller hende med at få det bedre? 
Her er det igen en balancegang, så man må være forsigtig, fintfølende og nænsom, når man taler med sin søster eller bror, for denne kan både være nervøs, deprimeret og til tider endda vred.

Den ærlige og åbne dialog er vigtig, særligt i de svære perioder, og så er dialogen også vejen til at løse potentielle problemer, inden de opstår. Som søskende skal man i sådanne samtaler passe på ikke at komme til at gøre bekymringer eller problemer trivielle eller hverdagsagtige fx “Op med humøret, du vil få det bedre igen” eller "Det går nok alligevel." For din MS-ramte bror eller søster er det vigtigt at få sine følelser anerkendt.

Håndtering af negative følelser
Diagnosen MS kan udløse mange forskellige følelser. Både hos den bror eller søster, der er ramt af MS, men også hos den/de, som er søskende til én med MS. Lige efter diagnosen er stillet, kan man opleve at være i chok. Efter en tid vil denne chokfølelse måske blive afløst af følelser som fortvivlelse, bitterhed og vrede.

Det er ikke din skyld
Som søskende har man højst sandsynligt ondt af sin søster eller bror med MS, men måske hjemsøges man under tiden også af skyldfølelse. Det er helt normal at føle skyld over at være ‘gået fri’ af fx en sygdom, der har ramt andre.

Søg hjælp uden for familien
Gode venner kan være en vigtig støtte i denne periode, fordi de ikke dagligt konfronteres med sygdommen og de medfølgende konflikter og problemer.

MSguiden Søskende - Søg hjælp uden for familien

Der findes også selvhjælpsgrupper for pårørende til MS-patienter, der kan danne grundlag for samtale, og det kan være en god idé at benytte sig af sådanne tilbud. Derudover kan det være en hjælp at tale med andre mennesker, der også tumler med lignende problemer og følelser. På Scleroseforeningens hjemmeside kan man læse mere om rådgivnings- og støttegrupper

Hvis man ønsker det, kan man også henvende sig til en psykolog for at få professionel hjælp.

En udenforståendes synsvinkel på problemerne kan nogle gange være nyttig. 
Vær opmærksom på, at du som pårørende til et menneske med en kronisk sygdom kan få tilskud til at tale med en psykolog via henvisning fra egen læge. Hvis man opfylder betingelserne, vil regionen dække op til 60% af psykologens honorar.

Læs mere på sundhed.dk


Guide til teenagere og unge voksne
Serien af selvhjælpsguider omfatter også guiden, 'Mig og min sygdom', der henvender sig til teenagere og unge voksne med alvorlig eller kronisk sygdom.

'Mig og min sygdom' gennemgår og forklarer de tanker og følelser, som teenagere og unge voksne typisk kan opleve i forbindelse med at blive diagnosticeret med en alvorlig eller kronisk sygdom. Guiden giver også forslag til forskellige øvelser, der kan hjælpe til nemmere at acceptere sin nye livssituation. 

Læs mere om guiden 'Mig og min sygdom' her.





August 2022

Anbefalede artikler


Ms for pårørende

MS for pårørende

I dette kapitel fortæller vi om sygdommen multipel sclerose (MS), som den opleves af alle slags pårørende til en person med MS.

Brochuren, Hvordan kommer jeg gennem krisen, som illustration

Guide: Hvordan kommer jeg igennem krisen?

Guiden beskriver de følelser og reaktioner, der er en naturlig del af et kriseforløb – lige fra det første chok til man igen finder balance i sin...

Tag med på MS-klinikken

Nogle gange er det rart ikke at være alene til konsultation på MS-klinikken, og derfor kan det som søskende til en MS-ramt være en god idé at tilbyde...