Fasthold eget hverdags- og fritidsliv som søn/datter

Fasthold eget hverdags- og fritidsliv som søn/datter

Som datter eller søn af et menneske med MS, er det nødvendigt at bevare et frirum med egne interesser, venner og ‘fritid’ fra MS.

Når et menneske, man holder af, får diagnosen multipel sclerose (MS), er det naturligt at sætte denne person i centrum. Men som voksen datter eller søn bliver man også nødt til at forholde sig til diagnosen, for MS er en sygdom, der har konsekvenser for hele familien og de nærmeste relationer. Den nye situation og de ændringer, diagnosen medfører, kan være en væsentlig stressfaktor for de pårørende, og man skal derfor vænne sig til at håndtere den nye familiesituation. ”Hvad vil der ske med os som familie?” og ”Hvordan kan jeg passe på mig selv?”. 
Disse spørgsmål er udtryk for helt legitime, normale følelser og naturlig bekymring, som ikke har noget at gøre med egoisme.

I tiden lige efter at man har fået besked om, at ens forælder har fået diagnosen MS, er det vigtigt, at man er opmærksom på, om man selv har det godt. Man bør være opmærksom på sine egne følelsesmæssige grænser og huske at ‘genoplade sine batterier’. Når MS-diagnosen bliver stillet, kan man let blive helt overvældet, men det er vigtigt ikke at lade MS-diagnosen styre alting. Man har også brug for at kunne fortsætte sit eget hverdagsliv og aktiviteter uden at have dårlig samvittighed. Dette er ikke bare en god idé for ens egen skyld, men også for den, der har fået MS.

Med egne interesser, venner og ‘fritid’ fra MS – kan man finde energien til at blive ved med at være der for den MS-ramte. God kommunikation og et tæt socialt netværk er nøglen til at løse mange problemer. 

Få flere råd om, hvordan man kan støtte sin partner eller pårørende med MS i brochuren 'Sammen er vi stærkere', der er en informationsbrochure for pårørende til en person med MS.

Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.

Oktober 2020

Anbefalede artikler


MSguiden - Forældre til person med MS

Forældre til MS-ramt

Dette kapitel er særligt henvendt til dig, der er mor eller far til én med MS.

Ms for pårørende

MS for pårørende

I dette kapitel fortæller vi om sygdommen multipel sclerose (MS), som den opleves af alle slags pårørende til en person med MS.

MSguiden på Facebook

MSguiden på Facebook

Følg MSguiden på Facebook og bliv opdateret om nyt indhold, så snart det er lagt på hjemmesiden.