Skab et frirum og hold fast

MSguiden- Skab et frirum og hold fast

Som pårørende skal man også huske at leve sit eget liv med fritidsaktiviteter, venner og alene-tid.

Så snart diagnosen multipel sclerose (MS) er stillet, vil sygdommen spille en stor rolle for det menneske, der har fået diagnosen, men MS får også stor betydning i den pårørendes hverdagsliv – Et godt råd er at forsøge ikke at lade MS dominere hele tilværelsen.

Når man er tæt på et menneske med MS, kan man godt komme til at føle det, som om man hele tiden bør inddrage den MS-ramte i de aktiviteter, man selv har gang i – også fordi nogle MS-symptomer kan gøre den MS-ramte mere passiv i forhold til fx sociale aktiviteter. Man bør dog som pårørende stadig forsøge at bevare sit eget sociale liv og fx mødes med venner og bekendte. Man bør også fortsat forsøge at deltage i sport eller andre fritidsaktiviteter uden at føle dårlig samvittighed.

Det er også vigtigt at beskæftige sig med andet end sin pårørendes MS-sygdom. Alle har brug for et frirum til at genoplade energien.

Det er ikke nogen hjælp, hvis man helt opgiver sit eget liv som pårørende til en MS-ramt – kun, hvis man er stærk og i balance med sig selv, kan man hjælpe andre.

I de følgende kapitler har vi samlet de artikler, der er mest relevante for dig som pårørende, alt efter om du er:

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Ms for pårørende

MS for pårørende

I dette kapitel fortæller vi om sygdommen multipel sclerose (MS), som den opleves af alle slags pårørende til en person med MS.

Brochuren, Hvordan kommer jeg gennem krisen, som illustration

Guide: Hvordan kommer jeg igennem krisen?

Guiden beskriver de følelser og reaktioner, der er en naturlig del af et kriseforløb – lige fra det første chok til man igen finder balance i sin...

MSguiden - Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...