Tag med på MS-klinikken
Det er en god idé at tilbyde at tage med på MS-klinikken som partner, både som støtte for den MS-ramte, men også for ens egen skyld.
Især i starten kan det være en god idé, at man som partner tager med til konsultationerne hos neurologen, men det er selvfølgelig en forudsætning, at ens pårørende med MS ønsker det.
Som pårørende får man på den måde mulighed for at stille spørgsmål til neurologen. Måske er der andre ting, man har spørgsmål til, eller som man spekulerer over, end det personen med MS lige tænker på at spørge om. Det er vigtigt at få svar på de spørgsmål, der gør en usikker, så man bedre kan forstå symptomer og deres konsekvenser.
To personer husker bedre end én!
Husk at det også er ok at sige fra som pårørende, hvis man i en periode ikke magter at tage med på MS-klinikken. Den MS-ramte kan så i stedet tage en forælder eller en nær ven/veninde med.
Forbered besøget
Det er en god idé at forberede besøg på MS-klinikken sammen med sin partner. Man kan eventuelt sammen skrive en liste med spørgsmål, man gerne vil have svar på. Det kan også være en god idé at skrive svarene ned under konsultationen, så man kan læse neurologens og MS-sygeplejerskens svar igennem igen, når man er kommet hjem og kan drøfte dem sammen.
Besøgene hos neurologen kan også give nogle objektive oplysninger om MS og sygdomsudviklingen, så man bedre kan planlægge det videre fælles liv med MS.
Læs mere om neurologens rolle i behandlingen af MS i artiklen "MS-klinikkens personale"
Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.
Oktober 2020
Anbefalede artikler
Hjælp med behandlingen
Det er vigtigt at støtte sin MS-ramte partner i at følge den behandling, der er aftalt med neurologen, også selvom sygdommen er under kontrol.
Sammen er vi stærkere
Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...
Guide: Hvordan kommer jeg igennem krisen?
Guiden beskriver de følelser og reaktioner, der er en naturlig del af et kriseforløb – lige fra det første chok til man igen finder balance i sin...