Om MS
MS-klinikkens personale
Her får du en introduktion til specialisterne på MS-klinikken.
Selvom mange MS-patienter oplever at leve et normalt liv, må man forvente at have kontakt til sundhedsvæsenet med jævne mellemrum resten af livet. Især i starten, efter man har fået diagnosen, kan man have meget brug for støtte, information og hjælp i det hele taget. For at lette denne periode har mange neurologiske afdelinger samlet særlige specialist-teams, hvor MS-sygeplejersken er den mest centrale person.
MS-teamet er bygget lidt forskelligt op på de forskellige klinikker. Nogle steder er der ikke et specifikt MS-team, men der er stadig hjælp at hente. Og man skal ikke tøve med at spørge neurologen eller MS-sygeplejersken til råds om fx at få kontakt til andre specialister i sundhedsvæsenet.
MS-sygeplejersken er patientens kontaktperson. De informerer om sygdommen, hvordan man håndterer sin behandling, og håndteringen af eventuelle bivirkninger. MS-sygeplejersken kan også fortælle mere om de forskellige specialister i sundhedsvæsenet, der kan hjælpe, når det er nødvendigt (hvis du har brug for en henvisning, er det dog neurologen, der sørger for det).
Hvis man fx har problemer med muskelstivhed, vil MS-sygeplejersken anbefale, at man taler med en fysioterapeut. Hvis man føler sig nedtrykt og trænger til at tale med en udenforstående, professionel fagperson, kan MS-sygeplejersken være god at tale med eller anbefale en psykolog. MS-sygeplejersken er kort sagt dén, der hjælper med at finde de andre relevante ressourcer, der er inden for sundhedsvæsenet.
De mest almindelige spørgsmål, en MS-sygeplejerske bliver stillet, handler om sygdommen, om valg af medicin, hvordan medicinen skal tages, og hvem man kan henvende sig til med specifikke problemer. Som regel vil det være muligt at kontakte MS-sygeplejersken på telefon i telefontiden, så man kan få den hjælp, man behøver.
En læge, der er specialiseret i kroppens nervesystem, kaldes en neurolog. Neurologen undersøger for forskellige symptomer for at kunne stille en diagnose. Nogle patienter føler, det tager lang tid at få en MS-diagnose, men det skyldes som regel, at neurologen først må udelukke en række andre sygdomme for at kunne stille den rigtige diagnose. Neurologen laver forskellige funktionsprøver, tager en prøve af rygmarvsvæsken (ved en såkaldt lumbalpunktur) og henviser videre til MR-scanning. Neurologen er også den person, der har ansvaret for at ordinere medicin, der hindrer eller reducerer antallet af attakker, bremser sygdomsudviklingen eller evt. lindrer forskellige symptomer, fx spasticitet eller vandladningsproblemer. De mest almindelige spørgsmål, en neurolog bliver stillet, handler om, hvordan sygdommen udvikler sig, og hvilken behandling der er bedst egnet for den enkelte patient.
Læs mere om sygdomsudvikling, symptomer og årsager til MS i sektionen ”Om MS”.
Anbefalede artikler
Livskvalitet og sclerose
Hvis du oplever, at dine MS-symptomer nedsætter din generelle livskvalitet, kan der være hjælp at hente – men det kræver, at du fortæller personalet...
Guiden ’Tal med din neurolog’
Denne guide hjælper dig med at få mest muligt ud af samtalerne om dit liv, din MS og det, der er vigtigst for dig.
Evalueringsskema
Med dette evalueringsskema kan du markere, hvor meget nogle af de mest almindelige MS-udfordringer påvirker dig i hverdagen.
Du forlader nu MSguiden
Du forlader nu MSguiden.dk Du forlader nu MSguiden, en hjemmeside under Sanofi. Sanofi gennemgår eller kontrollerer ikke indholdet af ikke-Sanofi hjemmesider, og dette hyperlink udgør ikke en godkendelse fra Sanofi af webstedets indhold. Sanofi's politik om fortrolighed gælder ikke for hjemmesider, som ikke er ejet af Sanofi.