Om MS


Introduktion til MS

Introduktion til MS MSguiden.dk

Her er en kort introduktion til sygdommen multipel sclerose (MS).

I Danmark har ca. 18.000 personer (juni 2022) multipel sclerose (forkortet som 'MS'), af dem er to ud af tre kvinder. Forskerne har endnu ingen sikker forklaring på, hvorfor der er flere kvinder end mænd, der får MS. Multipel sclerose er en kronisk, autoimmun neurologisk sygdom. Det betyder, meget kort fortalt, at kroppens eget immunforsvar, ved en fejl, begynder at angribe de celler, der beskytter nervebanerne i centralnervesystemet (CNS) – det vil sige i hjernen og rygmarven.

Multipel sclerose blev tidligere ofte kaldt 'dissemineret sclerose', og før 1996, hvor den første medicin til attakvis sclerose blev tilgængelig for danske patienter, fandtes der ingen behandling, der påvirkede sygdomsudviklingen.

Derfor har mange, især ældre, et billede af MS (sclerose), som en meget alvorlig sygdom, der uundgåeligt medfører voldsomme funktionsnedsættelser og tidlig død. Sådan er det heldigvis ikke mere; siden 1996 er der introduceret flere nye og effektive behandlinger, og selvom MS stadig er en kronisk sygdom, er en MS-diagnose i langt de fleste tilfælde ikke længere ensbetydende med et liv i kørestol.

Læs mere om behandling af sclerose.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Forstå hvad der sker i hjernen ved MS

Forstå, hvad der sker i hjernen ved MS

4. september 2022

Introduktion til hjerneatrofi (hjernesvind) ved MS. Hjerneatrofi er en almindelig del af sygdomsbilledet ved multipel sclerose (MS) og kan opstå...

Hvordan fungerer immunforsvaret?

Forskellige typer MS

Man opdeler MS i tre forskellige hovedgrupper. Her kan du læse mere om deres forskellige kendetegn.

MSguiden, MS-klinikkens personale

MS-klinikkens personale

Her får du en introduktion til specialisterne på MS-klinikken.