Om MS


Smerter

Smerter

En del mennesker med MS oplever smerter og ubehag.

En del mennesker med MS oplever smerter og ubehag. Hvordan smerter opleves, er naturligvis individuelt, men man deler typisk smerte ved MS op i følgende hovedgrupper:

    Der er især to slags perifer smerte, der rammer mennesker med MS: Smerter på grund af spasticitet, hvor musklerne 'overspænder', og smerter, som skyldes, at kroppen belastes forkert. Belastningssmerter kommer af, at sclerose ikke angriber kroppen synkront. I den situation forsøger de fleste mennesker at afhjælpe problemerne ved fx at hvile mere på det 'gode' ben. På den måde opstår belastningssmerter i hofter og knæ. Både belastningssmerte og spasticitetssmerte kaldes samlet perifer smerte.

    Central smerte opstår, når centralnervesystemets nervebaner, der leder nerveimpulserne, bliver angrebet af inflammation (betændelsestilstand). Central smerte rammer fortrinsvis benene og opleves ofte som en brændende og værkende smerte. Central smerte kan også vise sig ved, at man bliver mere kuldskær. Selv ved behagelige stuetemperaturer vil MS-patienter med central smerte opleve, at de småfryser.

    Hos omtrent 5 % af MS-patienterne kan der opstå mere akut smerte i ansigtet, såkaldt trigeminusneuralgi, efter at hjernestammen er blevet påvirket af inflammation. Hos nogle MS-patienter kan også rygmarvspåvirkning give en fornemmelse af elektrisk stød, som starter i baghovedet og stråler nedover rygraden, når hovedet bøjes forover. Dette kaldes Lhermittes tegn eller symptom.

I dag er der god hjælp at hente til smertelindring, blandt andet i form af medicinsk behandling, fysioterapi og akupunktur. Det er en god idé at tale med sin neurolog om dette, så neurologen kan hjælpe med at finde den rette smertelindrende behandling.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Livskvalitet og sclerose

Livskvalitet og sclerose

5. september 2022

Hvis du oplever, at dine MS-symptomer nedsætter din generelle livskvalitet, kan der være hjælp at hente – men det kræver, at du fortæller personalet...

MSguiden - Evalueringsskema

Evalueringsskema

3. september 2022

Med dette evalueringsskema kan du markere, hvor meget nogle af de mest almindelige MS-udfordringer påvirker dig i hverdagen.

Nervesystemet – kroppens kommunikationscentral

Her fortæller vi, hvordan MS påvirker nervesystemet, og hvilke konsekvenser det har for nervebanernes evne til at videresende impulser.