Om MS


Konsultation på MS-klinikken

MSguiden - Konsultation på MS-klinikken

Her kan du læse mere om, hvordan du forbereder dig bedst muligt, inden du skal møde på MS-klinikken.

Det er altid en god idé at tage en pårørende med til konsultationerne hos neurologen, for der vil være mange nye informationer om både behandling, sygdommen, fremtidsudsigter og symptomer. Det kan tit være en udfordring både at deltage i samtalen og svare på neurologens spørgsmål, samtidig med at man skal huske sine egne spørgsmål – og de svar, man får på spørgsmålene.

Tag en pårørende eller ven med
Også for den pårørende er det en god idé at være med til konsultationen hos neurologen, da den pårørende på den måde også får mulighed for at stille spørgsmål: Måske er der ting, den pårørende har spørgsmål til eller spekulerer over, som den med MS, ikke lige tænker på at spørge om. Det er vigtigt at få svar på de spørgsmål, der gør en usikker, så man bedre kan forstå symptomer og deres konsekvenser.

Det er en god idé at forberede lægebesøget sammen med sin pårørende og eventuelt sammen skrive en liste med spørgsmål. Det kan også være en god idé at skrive svarene ned under konsultationen, så man kan læse lægens svar igennem igen, når man er kommet hjem og drøfte dem sammen.

    Til konsultationen på MS-klinikken vil neurologen blandt andet vurdere din funktionsnedsættelse/handicapudvikling ved at fastlægge en såkaldt EDSS-værdi. EDSS-værdien er med til at give neurologen et samlet billede af sygdomsudviklingen, og kan på den måde have indflydelse på neurologens anbefaling af, hvilken behandling der passer bedst i din situation. Til EDSS-vurderingen har neurologen brug for at vide, hvor langt du cirka kan gå enten uden støtte, med støtte til den ene side (en stok) eller eventuelt med støtte i begge sider (fx krykker). Hvis du er i tvivl om, hvor langt du selv kan gå, vil vi anbefale, at du går en prøvetur.

    Læs i denne artikel om EDSS-værdien og om at udmåle en prøvetur 

Få svar!
Besøgene hos neurologen kan også hjælpe én til at få objektive oplysninger om MS og sygdomsudviklingen hos den, man er pårørende til, så man bedre kan planlægge det videre fælles liv med MS.

Her har vi samlet syv gode råd, der måske kan hjælpe dig, når du er på MS-klinikken:

  • Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt og accepter ikke et svar, du ikke forstår!
  • Husk, neurologen er ekspert i MS – men du er ekspert i dig og dit liv
  • Forsøg hjemmefra at sætte ord på de symptomer du oplever. Det gør det lettere for neurologen at hjælpe dig
  • Det er tit en god idé at skrive spørgsmålene ned på forhånd, så du husker at stille dem, når du er inde hos neurologen
  • Giv besked i starten af konsultationen, hvis der er særlige emner, du gerne vil tale med sundhedspersonalet på MS-klinikken om. Det kan fx være, hvis du planlægger en graviditet eller har symptomer, der påvirker dit arbejdsliv eller sexliv.
  • Det kan være en god idé at tage en pårørende med, så der er flere, der bagefter husker, hvad lægen har sagt. 
  • Hvis du er utryg, eller mener neurologen har misforstået dig, er det helt i orden at bede om en anden læges mening, en såkaldt second opinion.

Anbefalede artikler


Livskvalitet og sclerose

Livskvalitet og sclerose

5. september 2022

Hvis du oplever, at dine MS-symptomer nedsætter din generelle livskvalitet, kan der være hjælp at hente – men det kræver, at du fortæller personalet...

Guiden ’Tal med din neurolog’

Guiden ’Tal med din neurolog’

4. september 2022

Denne guide hjælper dig med at få mest muligt ud af samtalerne om dit liv, din MS og det, der er vigtigst for dig.

Forstå hvad der sker i hjernen ved MS

Forstå, hvad der sker i hjernen ved MS

4. september 2022

Introduktion til hjerneatrofi (hjernesvind) ved MS. Hjerneatrofi er en almindelig del af sygdomsbilledet ved multipel sclerose (MS) og kan opstå...