Om MS


Føleforstyrrelser, prikken i huden og følesløshed

MSguiden - Føleforstyrrelser

Føleforstyrrelser er ofte et af de symptomer, der fører til, at sygdommen MS opdages – et såkaldt 'debutsymptom'. Læs mere om føleforstyrrelser her.

Mange med MS oplever lettere følelsesløshed eller prikken i huden tidligt i sygdomsforløbet. De to symptomer forveksles ofte, da de opleves som lige ubehagelige. Føleforstyrrelser er ofte et af de symptomer, der fører til, at sygdommen MS opdages – et såkaldt 'debutsymptom'. Samtidig kan de være vanskelige at opdage ved neurologiske undersøgelser.

Nedsat følsomhed opstår ofte i ansigtet, i en arm eller et ben. Den nedsatte følsomhed kan imidlertid også ramme større dele af kroppen, men hvis det bare er på hudoverfladen, er det sjældent permanent. Symptomerne opstår ofte som følge af en inflammation i rygmarven. Inflammation i rygmarven kan også give det der hedder perifere smerter.

Læs mere om perifere smerter i afsnittet 'Smerter'.

Balancen kan blive påvirket af nedsat følelse i fødder og ben, hvilken gør det vanskeligt at styre bevægelserne og sætte benene rigtigt, når man går.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Livskvalitet og sclerose

Livskvalitet og sclerose

5. september 2022

Hvis du oplever, at dine MS-symptomer nedsætter din generelle livskvalitet, kan der være hjælp at hente – men det kræver, at du fortæller personalet...

Fatigue - sclerosetræthed

Fatigue - sclerosetræthed

Fatigue, eller sclerosetræthed som symptomet også kaldes, kan bedst beskrives som en altovervældende træthedsfornemmelse, man bare ikke kan ryste af...

MSguiden - Tidlig behandling

En god begyndelse er at starte tidligt

Tidlig behandling kan forhindre skader i centralnervesystemet (CNS) og bremse sygdomsforløbet.