Om MS


Symptomer i blære- og tarm

Blære- og tarmsymptomer

Problemer med vandladning og forstoppelse er ganske almindelige symptomer ved MS. Læs mere her.

Et meget almindeligt problem ved MS er forskellige former for blæresymptomer. Symptomerne kan variere fra pludselig og stærk vandladningstrang til problemer med at tømme blæren fuldstændigt.

Der findes flere behandlingsmetoder, som kan afhjælpe problemet – ofte med gode resultater.

Blæresymptomer behandles som regel med en kombination af medicin og øvelser for at styrke muskulaturen i bækkenbunden.

Forstoppelse
Forstoppelse er et andet almindeligt symptom, som kan have flere årsager: Dels kan forstoppelse skyldes, at man på grund af sygdommen ikke bevæger sig så meget som tidligere, fx hvis man også oplever 
motoriske udfordringer. Når den muskulatur, der driver bevægelserne i tarmen, ikke stimuleres, kan man opleve at få forstoppelse. Motion og bevægelse kan hjælpe, men kun, hvis årsagen skyldes, at man bevæger sig for lidt.

En anden årsag kan være at nervesignalerne, på grund af sclerosen, ikke når frem til de muskler, der bevæger tarmen. Hvis forstoppelsen skyldes skader på nerverne, vil motion kun i begrænset omfang hjælpe på forstoppelsen.

Det er dog altid en god idé at motionere i det omfang, man har mulighed for det; motion giver velvære og kan have positiv effekt på andre MS-symptomer, man oplever.

Man kan stimulere mave- og tarmsystemet til at arbejde bedre ved at spise sund og fiberrig kost. Det er også en god idé at drikke de anbefalede ca. 1½ liter væske om dagen.

Nogle gange kan et afføringsmiddel også være til hjælp – tal med neurologen eller MS-sygeplejersken, hvis du oplever blære- eller afføringsproblemer.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden Hvordan påvirkes kroppen af MS?

Hvordan påvirkes kroppen af MS?

5. september 2022

MS er en neurologisk autoimmun sygdom. Her kan du læse mere om, hvordan sådan en sygdom opfører sig i kroppen.

MSguiden - Påvirkning af kognitive evner – hukommelse, indlæring og problemløsning

Påvirkning af kognitive evner – hukommelse, indlæring og problemløsning

5. september 2022

Ved MS kan der opstå kognitive påvirkninger, både i starten og senere i sygdomsforløbet, og nogle patienter kan opleve, at det er svært at huske og...

MSguiden - Evalueringsskema

Evalueringsskema

3. september 2022

Med dette evalueringsskema kan du markere, hvor meget nogle af de mest almindelige MS-udfordringer påvirker dig i hverdagen.