Om MS


Synsforstyrrelser ved MS

MSguiden - Synsforstyrrelser

Der findes flere typer synsforstyrrelser, der er ret almindelige at opleve ved MS. Læs om de forskellige typer her.

Synsforstyrrelser på grund af inflammationer i de nerveceller, der påvirker øjets funktion, er ret almindelige ved MS. Og ofte er det ét af de symptomer, der gør, at sygdommen MS opdages – et såkaldt 'debutsymptom'. 

Hos flertallet, der oplever synsforstyrrelser i forbindelse med MS, plejer synet at blive normalt igen i løbet af 1-3 måneder, men hos en tredjedel vil synet i nogen grad fortsætte med at være påvirket. Desværre kan dette symptom ikke afhjælpes med briller.

Hvilke former for synsforstyrrelser, man eventuelt oplever, afhænger af, om inflammationen har angrebet synsnerven eller hjernestammen.

Herunder kan du læse mere om de forskellige former for synsforstyrrelser, man kan opleve som MS-symptomer:

    Inflammation (betændelsestilstand) i synsnerven er ret almindeligt ved MS. Betændelsen viser sig som sløret syn (tågesyn), svækket farvesyn og nogle gange også som smerter bag øjet, når man bevæger øjet. Nogle mennesker oplever også, at det gør ondt at røre øjet på øjenlåget. Hos flertallet af de mennesker, der oplever synsforstyrrelser i forbindelse med MS, plejer synet at komme tilbage i løbet af 1-3 måneder. Hos en tredjedel af mennesker med MS og synsforstyrrelser kan synet dog i nogen grad fortsætte med at virke sløret.

    Dobbeltsyn er en anden type synsforstyrrelse, der skyldes, at inflammationen har påvirket nervecellerne i hjernestammen, som styrer øjenmusklerne. Når øjnene ikke ser i helt samme retning, ser man dobbelt.

    MSguiden _ Symptomer synsforstyrelser dobbeltsyn

    MS kan også give symptomet nystagmus, hvor øjet gør små, rykvise og ufrivillige bevægelser. Nystagmus skyldes typisk inflammation i hjernestammen eller i lillehjernen.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Hjernesundhed

Hjernesundhed

4. september 2022

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan styrke din hjernes sundhed, kan du læse denne brochure ’Hjernesundhed - en guide til mennesker med MS’

MSguiden - Evalueringsskema

Evalueringsskema

3. september 2022

Med dette evalueringsskema kan du markere, hvor meget nogle af de mest almindelige MS-udfordringer påvirker dig i hverdagen.

Tidlig diagnose

Tidlig diagnose og behandling af MS

Læs her, hvorfor det er vigtigt at starte i behandling så hurtigt som muligt ved symptomer på MS