MS og seksualitet, partner

MSguiden, MS og seksualitet - partner

MS kan påvirke sexlivet, både fysisk og psykisk. Læs her, hvordan man som partner kan forholde sig til den nye situation.

Problemer med sexlivet kan forekomme hos alle, men alene dét at få diagnosen multipel sclerose (MS) kan ofte medføre en ændret holdning til sin egen krop og kan også medføre et lavere selvværd.

Derfor kan det nogle gange være psykiske, snarere end fysiske årsager, som fx følelser af skam eller frygt for ikke at slå til, der kan være give sig udslag i seksuelle problemer i parforholdet med MS.

Nogle MS-læsioner i nervesystemet kan dog påvirke den fysiske følelse i kønsdelene og følelsen af seksuel ophidselse i hjernen. Hvis der er tale om fysiske årsager, bør man sammen med sin partner tale med neurologen eller MS-sygeplejersken om problemet. MS-klinikken kan eventuelt henvise til en gynækolog eller en urolog, så man kan få hjælp til at løse problemet. Der findes mange effektive lægemidler og hjælpemidler til behandling af 'MS-relateret seksuel dysfunktion', som seksuelle problemer formelt kaldes.

Læs også artiklen "11 genveje til mere og bedre sex" Her

Selvom de daglige bekymringer i forbindelse med MS i sig selv kan være en stor belastning for parforholdet, bør man ikke holde sig tilbage for at tale om sexlivet også. Det kan give gode resultater, hvis man taler med sin partner om de seksuelle problemer uden at presse ham eller hende. Man kan, som partner, gøre sig umage for at skabe en god atmosfære og give sig god tid til denne samtale. Måske kan man starte med at fortælle om sine egne følelser uden at inddrage sin MS-ramte partner.

Lyt til den anden part. Det er vigtigt, at man anerkender hinandens ønsker, men der skal også være plads til begge parter. Hvis sexlivet er kørt så langt ud på et sidespor, at man ikke sammen kan finde tilbage igen, kan det være en god idé at søge professionel hjælp fx hos en sexolog eller en parterapeut. 
Man kan også læse mere om dette emne her

Det er vigtigt, at man kan tale åbent og konstruktivt med hinanden, og det gælder i mange aspekter af samlivet: Frygt for fremtiden, hverdagsopgaver og roller, overanstrengelse, håndtering af børn, seksualitet osv. Og det gælder ikke mindst i forhold til samlivet. Mangel på kommunikation fører til frustrationer og fremmedgørelse. Parterne kan nemmere forstå og støtte hinanden, hvis de ved, hvordan de hver især har det. 

Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.

Oktober 2020