Tal med børn om MS!

MSguiden - Snak om MS med børn, som partner til person med MS

Hvis der er børn i familien, er det et fælles ansvar at fortælle dem om den nye situation med MS i familien. Få gode råd i denne artikel.

Hvis man allerede har børn, når ens partner får diagnosen multipel sclerose (forkortet MS), er det vigtigt, at man involverer børnene så tidligt i forløbet som muligt. Hvis man vælger at holde diagnosen hemmelig, vil børnene blot blive endnu mere ængstelige og usikre på situationen, og det er helt unødvendigt.

Når man fortæller om MS, skal man forsøge også at se det fra børnenes perspektiv. Det er vigtigt, at man sørger for, at der er god tid til at komme hele vejen rundt og få besvaret alle de spørgsmål, som børnene måtte have. I den situation er det en god idé på forhånd at have sat sig nogenlunde ind i sygdommen, så man kan svare på det meste. Forsøg at svare kort og tydeligt, så børnene ikke drukner i information om sygdommen.

Læs mere om MS her på hjemmesiden, fx i sektionen "Om MS"

Ryd misforståelser af vejen
Hvordan man kan forklare den nye familiesituation for børnene afhænger også af deres alder. Især små børn bliver let skræmte og tror måske, at MS er en akut livsfarlig sygdom, så en forælder nu vil dø. Eller de kan tro, at de nu får MS, fordi de tænker, at alle sygdomme er smitsomme eller arvelige. Start eventuelt med at få ryddet sådanne misforståelser af vejen og forsøg at forklare børnene, hvad sygdommen kan betyde for den, der er blevet syg.

Gør det klart for jeres barn/børn, at den syge forælder har brug for at hvile sig, og at nogle ting måske ikke bliver lige så nemme, som de plejede at være. Børn kan reagere med sorg og vrede, når de oplever, at en forælder ikke opfører sig som de plejer, og at der er forandringer på grund af sygdommen. Derfor skal sygdommen ikke være i centrum – forsøg i stedet at fortsætte familielivet så naturligt som muligt. Børn kan også udvikle skyldfølelse og tro, at sygdommen er deres skyld. Det er vigtigt, at man med det samme imødegår skyldfølelse og forklarer sygdommen i klare og forståelige sætninger.

Ældre børn og unge kan nogle gange komme til at overtage forældrefunktionen for den berørte forælder, men pas på ikke at overbelaste børn og unge med opgaver eller med de voksnes bekymringer og frustrationer.

Det er vigtigt, at man fortsætter med at planlægge fælles aktiviteter og udflugter med børnene, for på den måde at give dem en følelse af normalitet og vise, at man fortsat viser dem omsorg og kærlighed. Tilknytningen til børnene bliver tættere, og når hele familien deler oplevelser og erfaringer styrker det alle parter, ikke mindst børnene.

Læs også artiklen "Sådan kan du tale om MS med børnene

Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...

To forældre med mindre børn i vandkant på strand (sort/hvid).

Guide om krise hos børn

Selvhjælpsguiden "Hvordan hjælper vi børnene?" beskriver forskellige alderstypiske reaktioner, når børn og teenagere er i krise fx pga. alvorlig...

MSguiden - Støtte i svære perioder

Støt den MS-ramte i de svære perioder

Livet med MS har også sine op- og nedture. Læs her hvordan man som partner eventuelt kan hjælpe i de svære perioder og hjælpe med at håndtere negative...