Tag med på MS-klinikken som datter/søn

Msguiden - Tag med på MS-klinikken som datter/søn

Både voksne børn og store teenagere kan have glæde af at tage med på sclerose-klinikken, både som støtte for den MS-ramte men også for sin egen skyld.

Især i starten kan det være en god idé, at man som en af de nærmeste pårørende tilbyder at tage med til konsultationerne hos neurologen, men det er selvfølgelig en forudsætning, at ens mor eller far ønsker det.

Som nær pårørende får man på den måde mulighed for at stille spørgsmål til neurologen. Måske er der andre ting, man har spørgsmål til, eller som man spekulerer over, end det personen med MS lige tænker på at spørge om. Det er vigtigt at få svar på de spørgsmål, der gør en usikker, så man bedre kan forstå symptomer og deres konsekvenser.

Husk at det også er ok at sige fra som pårørende, hvis man i en periode ikke magter at tage med på MS-klinikken. Den MS-ramte kan så i stedet tage en nær ven/veninde med.

Forbered besøget
Det er en god idé at forberede besøg på MS-klinikken sammen med sin mor eller far. Man kan eventuelt sammen skrive en liste med spørgsmål, man gerne vil have svar på. Det kan også være en god idé at skrive svarene ned under konsultationen, så man kan læse neurologens og MS-sygeplejerskens svar igennem igen, når man er kommet hjem og kan drøfte dem sammen.

Besøgene hos neurologen kan også give nogle objektive oplysninger om MS og sygdomsudviklingen, så man bedre kan planlægge det videre fælles liv med MS.

Læs mere om neurologens rolle i behandlingen af MS i artiklen "MS-klinikkens personale

Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.

Oktober 2020

Anbefalede artikler


Ms for pårørende

MS for pårørende

I dette kapitel fortæller vi om sygdommen multipel sclerose (MS), som den opleves af alle slags pårørende til en person med MS.

Smartphone med MSguidens podcast

MSguiden.dk som podcast

Artiklerne på MSguiden.dk findes også som podcast. Læs mere i denne artikel.

MSguiden - Håndter de svære perioder

Håndter de svære perioder

Livet med MS har også sine op- og nedture. Læs her, hvordan man, som voksen datter eller søn, eventuelt kan hjælpe i de svære perioder og hjælpe med...