Støt den MS-ramte i de svære perioder

MSguiden - Støtte i svære perioder

Livet med MS har også sine op- og nedture. Læs her hvordan man som partner eventuelt kan hjælpe i de svære perioder og hjælpe med at håndtere negative følelser.

Ikke to dage er ens for et menneske med multipel sclerose (MS). Der vil helt sikkert være mere alvorlige perioder, fx under et attak, hvis den MS-ramte ikke længere kan passe sit arbejde, eller hvis den med MS ikke har overskud til at følge sin søn eller datter til håndbold. Hvordan kan man så hjælpe som partner?

I sådanne situationer kan det være svært at vide, om man skal blande sig og forsøge at hjælpe, eller om man skal lade den med MS være i fred. Her er det vigtigt, at man som nærmeste pårørende viser styrke og finder ud af præcist, hvad den MS-ramte har brug for.

MSguiden Det nemmeste er at spørge

Det nemmeste er at spørge! 
Husk at sige, at det også er ok, hvis det ikke er lige nu, det er bedst at tale om det. 
Og fortæl, at man er der, når personen er klar til at tale om det.

Hvad hjælper ham eller hende med at få det bedre? 
Her er det igen en balancegang, så man må være forsigtig, fintfølende og nænsom, når man taler med sin MS-ramte partner, for hun eller han kan både være nervøs for fremtiden, deprimeret og til tider endda vred.

Man kan som pårørende forsøge at spørge på en afslappet og fredelig måde, hvad ens partner med MS har behov og brug for. Den ærlige og åbne dialog er vigtig, særligt i de svære perioder, og så er dialogen også vejen til at løse potentielle problemer, inden de opstår. Som partner skal man i sådanne samtaler passe på, ikke at komme til at gøre bekymringer eller problemer trivielle eller hverdagsagtige fx “Op med humøret, du vil få det bedre igen” eller "Det går nok alligevel."

Søg hjælp uden for familien
Andre pårørende, som voksne børn, forældre og gode venner kan være en vigtig støtte for dig som den tætteste pårørende i denne periode, fordi de ikke dagligt konfronteres med sygdommen og de medfølgende konflikter og problemer.

Der findes også selvhjælpsgrupper for nære pårørende til MS-patienter, der kan danne grundlag for samtale, og det kan være en god idé at benytte sig af sådanne tilbud fx gennem Scleroseforeningen (kun for medlemmer).

Derudover kan det være en hjælp at tale med andre mennesker, der også tumler med lignende problemer og følelser. På Scleroseforeningens hjemmeside kan man læse mere om rådgivnings- og støttegrupper (Grupperne er kun for medlemmer).

Læs mere om Scleroseforenings tilbud til pårørende her

Hvis man ønsker det, kan man også henvende sig til en psykolog for at få professionel hjælp. Man kan eventuelt også overveje at gå i familieterapi sammen.

En udenforståendes synsvinkel på problemerne kan nogle gange være nyttig. 
Vær opmærksom på, at du som pårørende til et menneske med en kronisk sygdom kan få tilskud til at tale med en psykolog via henvisning fra egen læge. Hvis man opfylder betingelserne, vil regionen dække op til 60% af psykologens honorar.

Læs mere på sundhed.dk

Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Snak om MS med børn, som partner til person med MS

Tal med børn om MS!

Hvis der er børn i familien, er det et fælles ansvar at fortælle dem om den nye situation med MS i familien. Få gode råd i denne artikel.

MSguiden - Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...

Husk eget hverdags- og fritidsliv

Fasthold eget hverdags- og fritidsliv

Som den tætteste pårørende til et menneske med MS, er det som partner nødvendigt at bevare et frirum med egne interesser, venner og ‘fritid’ fra MS.