Fasthold eget hverdags- og fritidsliv

Husk eget hverdags- og fritidsliv

Som den tætteste pårørende til et menneske med MS, er det som partner nødvendigt at bevare et frirum med egne interesser, venner og ‘fritid’ fra MS.

Når et menneske, man holder af, får diagnosen multipel sclerose (MS), er det naturligt at sætte denne person i centrum. Men som partner bliver man også nødt til at forholde sig til diagnosen, for MS er en sygdom, der har konsekvenser for hele familien og de nærmeste relationer.

Den nye situation og de ændringer, diagnosen medfører, kan være en væsentlig stressfaktor for de pårørende, og man skal derfor vænne sig til at håndtere den nye familiesituation. “Hvad betyder MS for mig som partner?”, ”Hvad vil der ske med os som familie?”, ”Hvordan kan jeg passe på mig selv?”. 
Disse spørgsmål er udtryk for helt legitime og normale følelser og forståelig bekymring og har ikke noget at gøre med egoisme.

I tiden lige efter man har fået besked om, at en pårørende har fået diagnosen MS, er det vigtigt, at man som pårørende er opmærksom på, om man selv har det godt. Man bør være opmærksom på sine egne følelsesmæssige grænser og huske at ‘genoplade sine batterier’. 
Når MS-diagnosen bliver stillet, kan man let blive helt overvældet, men det er vigtigt ikke at lade MS-diagnosen styre alting. Man har som partner eller pårørende til en MS-patient også brug for at kunne fortsætte sit eget hverdagsliv og aktiviteter uden at have dårlig samvittighed. Dette er ikke bare en god idé for ens egen skyld, men også for den, der har fået MS.

Med egne interesser, venner og ‘fritid’ fra MS kan man finde energien til at leve et stort set normalt familie- og samliv. God kommunikation og et tæt socialt netværk er nøglen til at løse mange problemer – især i forhold til sammen at skulle håndtere de fælles opgaver i hverdagen. Det er en god idé at finde tid til at have en frugtbar dialog med sin pårørende med MS – og tage imod ekstra tilbud om hjælp.

Få flere råd om, hvordan man kan støtte sin partner med MS i brochuren 'Sammen er vi stærkere', der er en informationsbrochure til pårørende til en person med MS. Læs her!

Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...

Ms for pårørende

MS for pårørende

I dette kapitel fortæller vi om sygdommen multipel sclerose (MS), som den opleves af alle slags pårørende til en person med MS.

Akut stress- og konflikthåndtering

Akut stress- og konflikthåndtering

Nogle gange koger det hele over. Læs her hvordan man som pårørende bedst kan støtte den MS-ramte og sig selv – og undgå, at situationen spidser til.