Bare vær til stede!

MSguiden - Partner, bare vær til stede

Som den nærmeste pårørende spiller man, som partner, en særdeles vigtig rolle i den første tid efter diagnosen – men nogle gange er det nok, at man blot er til stede.

Multipel sclerose (forkortet MS) er en livslang kronisk diagnose for den person, der har fået diagnosen – og det gælder også for den MS-ramtes nærmeste pårørende. Det er helt almindeligt, at den nye situation lige skal fordøjes af alle, der er tæt involveret, før man overhovedet er klar til at acceptere situationen. Denne proces tager tid.

Som nærmeste pårørende spiller man en særdeles vigtig rolle i denne fase. Man kan eventuelt forsøge at støtte sin partner ved blot at være til stede.

Støtte kan også handle om fx at være lyttende og opmuntrende og forsøge at vise, at han/hun ikke er alene, og at man deler de samme bekymringer og frygt for fremtiden. En god dialog er et godt udgangspunkt for at løse de problemer, der kommer i forbindelse med en MS-diagnose.

Det er en balancegang
Især i begyndelsen, lige efter diagnosen, kan det være svært at opfylde alles behov for tilstedeværelse i familien, men forsøg ikke at lukke for meget af overfor den, der er ramt af MS og pres ikke for meget på med din omsorg – det er en balance, men forsøg at give hinanden den plads, I hver især har brug for i denne tid. Hvis det kan lade sig gøre, er det en god idé, at den MS-ramte så vidt muligt fortsætter med at dyrke sine fritidsaktiviteter og interesser og mødes med sine venner – og det samme bør man selv gøre.

Det nemmeste er at spørge! 
Husk at sige, at det også er ok, hvis det ikke er lige nu, det er bedst at tale om det. 
Og fortæl, at du er der, når personen er klar til at tale om det. 

MSguiden - Partner, det nemmeste er at spørge

Bemærk: SPIRIT-programmet, der omtales i podcasten, er ikke længere tilgængeligt.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...

Brochuren, Hvordan kommer jeg gennem krisen, som illustration

Guide: Hvordan kommer jeg igennem krisen?

Guiden beskriver de følelser og reaktioner, der er en naturlig del af et kriseforløb – lige fra det første chok til man igen finder balance i sin...

MSguiden - partner, tag med på MS-klinikken

Tag med på MS-klinikken

Det er en god idé at tilbyde at tage med på MS-klinikken som partner, både som støtte for den MS-ramte, men også for ens egen skyld.