Fødsel og barsel

Fødsel og barsel

Kan jeg føde naturligt? Kan jeg amme? Hvordan reagerer min krop på fødslen? Spørgsmål er der nok af hos den gravide. Få indblik i, hvad du kan forvente af fødslen og den første tid efter.

Naturlig fødsel eller kejsersnit?
De fleste fødsler for kvinder med MS forløber normalt og er at sammenligne med fødsler for kvinder uden MS. Det betyder, at størstedelen af danske kvinder med MS føder vaginalt. Vælger man et kejsersnit, skyldes det sjældent sygdommen, men oftere, at barnet ligger forkert eller måske har behov for at komme akut ud.

Hvad sker der efter fødslen?
"Så længe du er gravid, passer din krop på dig. Men efter fødslen skal immunsystemet genfinde sig selv – og det kan føles som en mavepuster. Immunsystemet arbejder nemlig på højtryk for at beskytte dig mod infektioner, så du kan holde dig rask og passe på dit spædbarn. Det er godt – men når du har en sygdom, der gør dit immunsystem ekstra aktivt, betyder det, at du har øget risiko for at få et attak," fortæller ph.d. og overlæge Melinda Magyari ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet: "20-40% af danske kvinder med MS får et attak kort efter fødslen. Attakket forværrer dog ikke sygdomsudviklingen i det lange løb."

Ofte kommer de første tegn på sygdomsaktivitet 1-2 måneder efter fødslen. I forvejen er den første tid efter fødslen en cocktail af følelser med alt fra forvirring og tvivl om, hvad man skal gøre, til nære øjeblikke og følelsen af total lykke. Det gør det ikke mindre hårdt, når sygdommen begynder at vise sine tegn. Hvor hård stabiliseringen er, varierer. Men du skal vide, at den for nogle slider og gør det svært at være fuld funktionsdygtig – i en periode. For at passe på dig selv og barnet bør du forberede både dig selv og dine nære på, at du – måske – vil få et attak, der kan betyde, at du har brug for ekstra hjælp. Husk også, at der er mange før dig, der er kommet igennem den turbulente tid efter fødslen.

Kan du amme?
Som for alle andre kvinder, der har født, anbefaler læger og jordemødre, at også kvinder med MS ammer deres børn. Dog må du ikke være i medicinsk behandling, når du ammer. Derfor vil du opleve, at din læge holder ekstra øje med dig i tiden efter fødslen, hvor du stadig ikke får medicin. Det er muligt, at du vil få foretaget en MR-scanning, for at lægen kan vurdere sygdommens aktivitet.

Begynder din sygdom at udvikle sig mærkbart, vil din læge måske anbefale dig at stoppe amningen før tid og i stedet begynde i medicinsk behandling for at bremse sygdomsaktiviteten. Du bør følge lægens anvisning. For selvom modermælk er den

MSguiden - Kan du amme?

optimale ernæring for dit spædbarn, kan det stadig få mange af de samme næringsstoffer i modermælkserstatning. Det er helt sikkert bedre at få modermælkserstatning end at have en mor, der er lagt ned på grund af MS. Så husk, at du ikke skal spille helt. Pas på dit barn ved at passe på dig selv.

Hjælp til amning
En behagelig stol med armlæn gør det lettere for dig at støtte albuerne og slappe af, mens du ammer. Mange har også glæde af at amme liggende, ikke mindst om natten, hvor du kan halvsove, imens babyen får stillet sulten. Få din sundhedsplejerske eller en sygeplejerske fra hospitalet til at vise dig, hvordan du gør uden at få ondt i ryggen.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Par på bænk

Partner

Dette kapitel er særligt henvendt til dig, der er kæreste, ægtefælle eller partner til et menneske med MS.

MSguiden - Magasinet Kvinde med MS

Magasinet Kvinde med MS

Nu er vores populære magasin Kvinde med MS kommet i en elektronisk udgave, der kan ses eller downloades elektronisk, når det passer dig.

MSguiden Brochure Sclerose og graviditet

Sclerose og graviditet

Der kan være mange spørgsmål, der trænger sig på i forhold til graviditet, når man har multipel sclerose (MS).