Inden rejse med MS

Inden rejse med MS

Før du rejser ud i den vide verden, er der lige et par ting, du bør have styr på. Læs her, hvilke overvejelser, der han være med til at gøre turen tryg og behagelig, når du rejser og har MS.

Når du har besluttet at rejse, så start med at tale med MS-klinikken om eventuelle forholdsregler i forhold til din medicin og behandling i det hele taget. Sørg også for at få svar på, hvordan du skal forholde dig, hvis du bliver utilpas, mens du er ude at rejse.

Husk også at ændre eventuelle aftaler om kontroller og prøver, du eventuelt skal have taget på hospitalet.

Overvejer du et rejsemål, hvor der er risiko for at blive smittet med sygdomme, som vi ikke har i Danmark, er det vigtigt at blive vaccineret. Tal med personalet på MS-klinikken om, hvilke vacciner du eventuelt har brug for og vær sikker på, om der er vacciner, du ikke skal have på grund af din MS-behandling eller din sygdom.

Det er en god idé at tale med MS-klinikken, inden du bestiller og betaler din rejse.

Varme
Hvis du overvejer at rejse til varmere breddegrader, selv om du ved, at dine symptomer forværres i varme omgivelser, så er det måske en idé at rejse i en periode, hvor det ikke er helt så varmt som midt på sommeren. Undersøg også, om der er aircondition på værelset, hvor du skal bo, og sørg for at medbringe tøj, som er let og løstsiddende.

Adgangsforhold
Hvis du er gangbesværet, er det en god idé at undersøge adgangsforholdene på forhånd. Hvis du rejser via et rejsebureauet, kan du her få oplyst, hvordan forholdene er på stedet og hotellet, og som regel kan de også komme med forslag til, hvor adgangsforholdene er gode.

Hjælp på rejsemålet
Undersøg eventuelt, hvor der er hjælp at hente, hvis uheldet skulle være ude – hvor ligger den nærmeste MS-klinik eller neurolog?

Bilferie
Planlæg eventuelt en ekstra overnatning, så I ikke behøver køre så mange timer om dagen. Det giver også muligheden for at se et sted, I måske ikke havde regnet med. Undervejs kan det være, at du kan få lov at hvile dig, mens børnene bruger krudtet på en legeplads. 
Hvis du ikke har lyst til at køre så langt, men gerne vil udenlands, er der en masse spændende og familieegnede rejsemål i både det nordlige Tyskland og det sydlige Sverige.

MSguiden_Rejse med MS_Camping

Campingferie
En anden mulighed for at holde ferie er campingferie. Mange campingpladser er indrettet, så de er velegnet, hvis man er gangbesværet eller bruger rollator/kørestol. Campingpladser findes i hele verden, så I bestemmer selv, hvor langt I vil køre. I højsæsonen er det en god idé at booke plads på forhånd.

Andre ferieformer
Hvis man har mod på at åbne sit hjem for en familie, man ikke kender, kan man bytte bolig med en anden familie. Hvis man søger på nettet, kan man finde mange forskellige tjenester, der tilbyder at skabe kontakt til familier i andre lande, der er interesseret i at bytte bolig med en familie i Danmark. Rejser man alene, kan man leje sig ind i et privathjem. Det giver både billige overnatninger, og man kan få en masse tips og lokalkendskab fra sin vært.

Scleroseforeningen har også ferieboliger, man kan leje.  Se mere på dronningensferieby.dk 

Hvis man er gangbesværet eller sidder i kørestol, kan man på nettet finde forskellige egnede ferieboliger i store dele af verden, og der findes også rejsebureauer, der har specialiseret sig i rejser, hvis man har særlige behov.

Enkelte rejsebureauer tilbyder også rejser, hvor man kan blive ledsaget af en sygeplejerske eller en tilsvarende sundhedsprofessionel på rejsen, hvis man har behov for det.

Oktober 2020

Anbefalede artikler


MSguiden - Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...

MSguiden - Prioriter din energi

Prioriter din energi

Når man har MS, er det vigtigt at prioritere sin energi, så man har kræfter til det, der er vigtigt – og så skal man lære at sige nej, når...

På rejsemålet med MS

På rejsemålet med MS

Når man endelig er fremme på sin destination, er der også et par ting, der kan gøre opholdet mere behageligt. Her har vi samlet de bedste råd.