Bilkørsel

Bilkørsel

Når man har MS, er det ofte en nødvendighed at kunne køre for at få hverdagen til at hænge sammen. Læs her, hvordan man kan indrette bilen, så man fortsat kan køre bil, selvom man har funktionsnedsættelser.

Det er kun et problem at køre bil med MS, hvis man oplever symptomer, der direkte påvirker evnen til at køre bil fx synsforstyrrelser som dobbeltsyn, tunnelsyn eller nedsat syn, eller svimmelhed og voldsomme episoder med MS-træthed (fatigue) eller kramper.

Som regel er der mulighed for igen at køre bil, når symptomerne er dæmpet, men det er en vurdering, som neurologen kan rådgive om.

Til gengæld kan de fleste andre fysiske funktionsnedsættelser afhjælpes ved at ændre bilens indretning.

Fornyelse af kørekort

HUSK!
Kørekort, der har krav om særlig indretning af bilen, skal som hovedregel fornys hvert andet år.

"Der findes et utal af muligheder for, hvordan du kan indrette bilen, så du stadig kan køre – også selvom du måske er udfordret fysisk. Bare dit syn er i orden, og du kan orientere dig – resten er et spørgsmål om teknik," fortæller socialrådgiver Annette Køhler. Som rådgiver hos Scleroseforeningen har hun vejledt mange om, hvordan de kan bevare køreglæden, selvom sclerosen måske udfordrer bilkørslen.

"Hvis din fysik udfordrer din evne til at køre bil, kan forskellige indretningsmuligheder hjælpe dig. Du kan søge kommunen om økonomisk støtte til indretningen. I Danmark har vi nemlig den regel, at det offentlige dækker de udgifter, der gør det dyrere at have en funktionsnedsættelse som fx MS."

Annette Køhler er uddannet socialrådgiver og har været ansat i Scleroseforeningen siden 1985. Hun har arbejdet i forskellige kommuner og har indgående indsigt i den sociale lovgivning i Danmark, og hvilke regler der gælder, når man har en kronisk lidelse som MS.

annette koehler

Har du en funktionsnedsættelse, er det vigtigt, at du får lavet den indretning, der skal til, for at du fortsat kan køre bilen forsvarligt. Sammen med din læge skal du udfylde en kørekortsattest, hvor det anmærkes, at du af sikkerhedsmæssige grunde kun må køre bil med den pågældende indretning. Vær opmærksom på, at kørekort med anmærkninger skal fornys hvert andet år.

Herunder har vi skrevet en liste med nogle af de mest almindelige forbedringer til bilen, som personer med MS kan have glæde af:

  • Automatgear kræver mindre af dig

  • Håndbetjent bremse og speeder er perfekt for dig med svage ben

  • Glideskinner giver bedre plads foran sædet, så du lettere kan få dine ben ind og ud af bilen

  • En ratknop sikrer god kontrol, hvis du har svært ved at holde fast på rattet, når du svinger

  • Med et tilpasset bilsæde kan du få et sæde afstemt dine behov, fx forlænget siddeflade til aflastning af lårmusklerne, bredere eller højere rygstøtte og armlæn til at sikre siddestabiliteten

  • En fartpilot aflaster dig på længere køreture, da den holder farten, uden at du behøver at træde på speederen

  • Ekstra spejle ind- og udvendigt holder dig orienteret i trafikken

Hvis man ikke længere selv har mulighed for at køre bil, findes der en række muligheder for kørselsordninger – både i forbindelse med erhvervskørsel og med privat kørsel.

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Guiden ’Tal med din neurolog’

Guiden ’Tal med din neurolog’

4. september 2022

Denne guide hjælper dig med at få mest muligt ud af samtalerne om dit liv, din MS og det, der er vigtigst for dig.

MSguiden - Evalueringsskema

Evalueringsskema

3. september 2022

Med dette evalueringsskema kan du markere, hvor meget nogle af de mest almindelige MS-udfordringer påvirker dig i hverdagen.

MSguiden - Magasinet Mand med MS

Magasinet Mand med MS

Mand med MS sætter fokus på de udfordringer, der kan være ved at være mand med en kronisk sygdom