Kvinde og seksualitet

Kvinde og seksualitet

Sex er en naturlig del af vores liv, men kan alligevel være kilde til mange bekymringer. Her kan du læse om de tre grunde til, at mange kvinder med MS oplever seksuelle vanskelligheder – og få inspiration til et fortsat sjovt sexliv.

Både kvinder og mænd med MS kan opleve at have vanskeligt ved at gennemføre samleje og at opnå klimaks – nogle gange kan hjælpemidler være løsningen. Andre gange, handler det også om ikke at føle sig seksuel attraktiv, når man er syg og har brug for hjælp.

BIOLOGISK skader MS dit nervesystem og dermed din hjerne og rygmarv. Det har samme konsekvens, som når din computer får en virus. Den kører langsommere, opfører sig anderledes, og programmerne virker ikke som normalt. I din krop betyder forandringerne i nervesystemet, at hjernen bliver dårligere til at kommunikere med resten af kroppen. Det kan bl.a. ødelægge din seksuelle respons og følelse – ofte i form af tørre slimhinder, nedsat lyst eller manglende orgasme.

FYSISK forandrer MS din krop, og det kan gå ud over din seksuelle respons. Træthed kan misforstås og tolkes som manglende lyst. Vandladnings- og afføringsproblemer kan gøre en bange for pinagtige situationer. Spasticitet og smerter kan forstyrre en kærlig stund.

PSYKISK slider det at skulle acceptere MS som en del af en selv. Flere går igennem depression, angst, lavt selvværd og præstationsangst i kampen for at genfinde sin identitet. Alle disse tanker kan tage både lysten og evnen til sex fra dig. For et aktivt sexliv kræver, at både krop og hoved har det godt. For mange hjælper det at tale med en psykolog. Du kan få gratis psykologbistand, hvis du er medlem af Scleroseforeningen.

Step 1 til et sjovt sexliv
Langt de fleste udfordringer i sexlivet kan løses. Men det kræver, at du åbner op og taler med en fagperson, fx en sexolog. Du kan få en henvisning via din privatpraktiserende læge eller din neurolog. Har du en partner, bør du tage ham eller hende med, da din partner også kan have brug for hjælpen.

Nogle kan have brug for medicin i en periode for at genfinde sexlivet, andre klarer det med en tur hos psykologen. Hvad der end er vejen for dig, så find ud af det. For det handler om resten af dit (sex)liv.

Tak til sexologisk rådgiver Janni Eibye for at forklare, hvorfor så mange både mænd og kvinder med MS oplever seksuelle vanskelligheder. Janni Eibye er MS sygeplejerske på Sclerosehospitalet Haslev – et af de to selvstændige hospitaler ejet af Scleroseforeningen. Hun er uddannet inkontinenssygeplejerske og eksamineret sexologisk rådgiver.

janni

SELVHJÆLPSGUIDE TIL SEXLIVET

Nedsat lyst og manglende orgasme
Tal med en fagperson, hvis lysten svinder mere og mere. Det er ofte en bivirkning af MS- træthed eller medicin, som f.eks. lægemidler mod depression.

Kronisk træt
Lær din træthed at kende, så lærer du også, hvordan du håndterer den rigtigt. Tag hellere et hvil midt på dagen i stedet for at forsøge at holde dig kørende. Det er opslidende og giver ingen lyst til sex. Tænk også over, hvornår på dagen du er mindst træt – og charmér partneren på det tidspunkt. Mange med MS oplever, at morgenerne, hvor kræfterne er flest, er særligt gode til seksuel aktivitet. Det kan godt være, at det er mere kedeligt, at spontaniteten ryger, og at du må planlægge sex, men omvendt er det skønt at have energien, når det gælder. Træthed kan også behandles medicinsk.

Svært ved at holde på vandet?
Oplever du en hyppig og akut trang til at tisse, bør du tømme blæren og undgå at drikke for meget inden seksuelt samvær. Pas også på med alkohol, der er vanddrivende.

Overaktiv blære, som hyppig tissetrang kaldes, kan behandles medicinsk med piller, der får blæren til at slappe af, så du ikke behøver gå på toilettet hele tiden. Man kan også blive opereret eller behandle blæren med medicin, så den ikke trækker sig unødigt sammen.

Kan du ikke komme af med vandet?
Har du omvendt svært ved at komme af med vandet, har du måske en slap blære. Det er muligt at træne blæren til at tømme sig helt ikke mindst med bækkenbundsøvelser, der styrker lukkemusklen.

Hård mave
Forstoppelse er et normalt problem, du ofte kan løse ved at holde tarmene i gang. Det gør du ved at drikke rigeligt med væske (gerne 2 liter om dagen) og spise groft og fiberholdigt. Bevægelse styrker også tarmmotorikken, mens fibertilskud suger væske til tarmen, så afføringen lettere kommer igennem systemet. Der findes også forskellige former for medicinsk behandling.

Spasticitet
Pludselige kramper kan gøre nogle bevægelser og seksuelle stillinger svære at indtage. Du skal ikke tvinge dig til en stilling, der er ubehagelig. Prøv dig i stedet frem for at finde de stillinger, der er lette for dig at indtage og blive i. Læg dig på den side, hvor du har flest spasmer og brug puder til at støtte dig – og går det alligevel galt midt i det hele, så forsøg at tage det med et smil. Det kan tit lette stemningen i en forlegen situation og sats på bedre held næste gang. Du kan også få forskellige former for medicinsk behandling.

Smerter
Jo bedre, du kender din smerte, des bedre kan du håndtere den. Så eksperimenter gerne med din krop, onaner, og prøv dig frem for at se, hvordan du kan opnå seksuel tilfredsstillelse uden smerter. Husk, du også skal lære din partner din smerte at kende, så fortæl, hvad der er rart, og hvad der gør ondt. Smertestillende medicin kan være en hjælp.

Tørre slimhinder
Massageolie og glidecreme gør gnidningsmodstanden mindre og er gode at bruge, også hvis du anvender seksuelle hjælpemidler eller sexlegetøj.

Kvinder og sekualitet

Vidste du at …

Orgasme kan dæmpe spasmerne, så du sover bedre?

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Magasinet Ung med MS

Magasinet Ung med MS

Ung med MS sætter fokus på de udfordringer, der kan være ved at være ung med en kronisk sygdom.

Seksuelle problemer

Seksuelle problemer

MS kan i visse tilfælde føre til nedsat sexlyst og nedsat seksuel præstationsevne hos både mænd og kvinder. De problemer, som sygdommen medfører...

MSguiden - Magasinet Kvinde med MS

Magasinet Kvinde med MS

Nu er vores populære magasin Kvinde med MS kommet i en elektronisk udgave, der kan ses eller downloades elektronisk, når det passer dig.