Familien som ressource

MSguiden - Familien som ressource

Uanset om du lever alene, i et parforhold eller i en familie med børn, vil dine nære pårørende blive berørt af din MS på godt og ondt – men din familie og nære pårørende er også en vigtig ressource, når du lever med MS.

Efter diagnosen er stillet, følger en vigtig periode, hvor det gælder om at finde balancen i hverdagen. Der er to almindelige faldgruber, som det kan være godt at undgå:

  • Føler man sig angst for at blive afhængig af familien omkring sig? Vil man altid klare alting selv, til trods for at man ikke rigtig føler, man orker det, eller kan magte det? Denne taktik fungerer sjældent i længden. Desuden kan det være vanskeligt for familien hele tiden at blive afvist, når de ønsker at hjælpe.
  • Nogle reagerer stik modsat og vil altid gerne have hjælp af familien. Hvis man har det sådan, kan man måske tænke over, om der er andre – ud over familien – der kan hjælpe én. Alle i en familie bør kunne få plads til at tænke, reflektere og lave egne aktiviteter. En passende mængde hjælp fra flere sider kan være en god løsning.

Når man nu er opmærksom på de værste faldgruber, handler det i høj grad om at tale med sin familie; kan man finde en god løsning sammen, som alle kan være tilfredse med?

Her er nogle tips til hjælp i dagligdagen:

  • Planlæg tid til at hvile, så du har flere kræfter til at nå det, du helst vil nå – det, der er vigtigt
  • Vær ikke tilbageholdende med at spørge flere personer om hjælp, også uden for den nærmeste familie
  • Lad gerne børnene være med og hjælpe til (men ikke altid!)
  • Udnyt de forskellige muligheder, der er til rådighed, som kan gøre hverdagsaktiviteterne nemmere (robotstøvsuger, foodprocessor, tørretumbler etc.)
  • Planlæg, så der er tid og kræfter til rolige familieaktiviteter og andre aktiviteter, som man nyder. Giv hinanden 'albuerum'
  • Hvis man bor alene, kan man undersøge, om man opfylder kommunens krav til at få hjælp

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Ms for pårørende

MS for pårørende

I dette kapitel fortæller vi om sygdommen multipel sclerose (MS), som den opleves af alle slags pårørende til en person med MS.

MSguiden - Snak om MS med børn, som partner til person med MS

Tal med børn om MS!

Hvis der er børn i familien, er det et fælles ansvar at fortælle dem om den nye situation med MS i familien. Få gode råd i denne artikel.

MSguiden - Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere

Sammen er vi stærkere handler om at være pårørende til en MS-ramt. Her kan du læse om rollen som pårørende, om usynlige symptomer og om at håndtere de...