Sådan får du en god graviditet

Sådan får du en god graviditet

Kvinder med MS kan gennemføre en graviditet og fødsel på lige fod med kvinder uden MS. Få ekspertens råd til, hvordan du får en god graviditet – og hvad du gør, hvis du bliver gravid, mens du er i behandling.

Det er et stort skridt for alle mennesker at få børn. Det skridt bliver naturligvis endnu større, hvis man har en kronisk sygdom, som man ikke helt ved, hvordan udvikler sig i fremtiden. Men MS behøver ikke være en hindring for at få børn. Selve graviditeten og dens forløb påvirkes ikke af sygdommen, og det er faktisk sådan, at mange kvinder oplever en forbedring af sygdommen under graviditeten. Forskning tyder da også på, at graviditet kan have en beskyttende virkning mod MS, og at graviditeten kan beskytte mod et alvorligere sygdomsforløb for personer, der allerede er syge af MS. Risikoen for attakker reduceres under graviditeten, men kan muligvis øges efter fødslen.

Hvis man planlægger at blive gravid, er det en god idé at tale med sin neurolog og/eller MS-sygeplejerske om det først, så man sammen kan planlægge forskellige behandlingsalternativer, hvis det bliver nødvendigt.

En graviditet er hverken mere kompliceret eller farligere, når du har MS, end hvis du ikke har sclerose. Tværtimod oplever de fleste kvinder med MS, at de har det fantastisk under graviditeten.

"Når man har MS, har man et overaktivt immunsystem. En graviditet dæmper hos alle kvinder immunsystemet for ikke at afstøde fostret/det ufødte barn. Det betyder, at det højaktive immunsystem hos kvinder med MS falder til ro. Derfor er en graviditet faktisk den bedste behandling, du kan få mod sclerose." Det fortæller ph.d. og overlæge Melinda Magyari ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet. Hun har længe forsket i kvinder og graviditet og kunne i sin ph.d.-afhandling konkludere, at en graviditet beskytter mod udvikling af MS i op til fem år. Hvor gammel du er, når du bliver gravid, betyder ikke så meget. Den beskyttende effekt får du stadig.

 1. Hav det godt
  Du får det bedste forløb, hvis du er velbehandlet, inden du bliver gravid.
 2. Planlæg i god tid
  Tal med din læge eller neurolog, inden du forsøger at blive gravid. 
 3. Stop med medicin
  Du må ikke være i MS-behandling, når du er gravid. 
 4. Nyd det
  Når du er gravid, sætter immunforsvaret tempoet ned af hensyn til barnet. Derfor har de fleste kvinder med MS det usædvanligt godt, så længe de er gravide.

Planlæg din graviditet i god tid
Som kvinde med MS skal du tale med din læge eller neurolog, inden du forsøger at blive gravid. De fleste er i medicinsk behandling, når de vil stifte familie. Men du må ikke få medicin, når du er gravid, fordi medicinen i værste tilfælde kan skade barnet. Derfor skal du i tæt samarbejde med din neurolog lægge en plan for din graviditet. Planen skal tage hensyn til din behandling, alder, fysiske og psykiske tilstand – og så skal den sikre, at du får det bedst mulige forløb under graviditet, fødsel og barsel.

MSguiden- Planlæg din graviditet i god tid

Du skal være velbehandlet
"Dit velbefindende før en graviditet indikerer, hvordan du får det efter graviditeten. Derfor bør du være velbehandlet, før du planlægger en graviditet. Helst skal du have haft det godt med din behandling uden attakker i mindst et år, inden du bliver gravid. Vi kan nemlig se, at de fleste kvinder efter fødslen og den første barselstid vender tilbage til det sygdomsniveau, de var på, et år inden de blev gravide," fortæller Melinda Magyari.

Hvis du bliver gravid, uden det er planlagt
"Hvis du bliver gravid, mens du er i behandling, er der øget risiko for, at fosteret kan tage skade. Når det er sagt, kan vi se på vores registerdata, at graviditet under behandling langt fra er lig med skader på fosteret. Faktisk er størstedelen af disse børn raske," fortæller Melinda Magyari. Når hun møder en kvinde, der er blevet gravid, uden det var planlagt, fortæller hun, hvad statistikken siger, og lader det oftest være op til kvinden og hendes partner at afgøre, hvad der skal ske herfra. Nogle vælger at få en abort, andre går videre med graviditeten. De, der går videre med graviditeten, kommer under særligt opsyn og får flere kontroller end normalt for at holde øje med fosterets udvikling.

Alle graviditeter er forskellige
Ikke to graviditeter er ens – uanset om du har MS eller ej. Nogle har det bedre end nogensinde, når de er gravide, andre kæmper med kvalme, træthed og tristhed. Det er også normalt at gøre sig en masse tanker om, hvordan det bliver, når babyen kommer ud. Hvis du føler, at bekymringerne fylder mere end din fornuft, kan du tale med en psykolog for at få styr på dine tanker, inden du holder et lille menneske i dine arme. Husk også, at det ikke er MS, der bestemmer, om du kan være en god mor. Det er helt op til dig selv. 

MSguiden - Alle graviditeter er forskellige

Er MS arveligt?
MS er arveligt – men kun i meget lille grad. Risikoen for at få MS for normalbefolkningen er ca. 0,2-0,3%. Når du som kvinde med MS får børn, er risikoen for, at dine børn udvikler MS maks. 10 gange højere. Det svarer til, at dine børns risiko for at få MS er ca. 2-3% – og derfor fortsat meget lille. Om du føder naturligt eller med kejsersnit gør ingen forskel. 


Du kan også læse mere om graviditet i brochuren ’Sclerose og graviditet’ her 

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - 11 genveje til mere og bedre sex

11 genveje til mere og bedre sex

Her får du 11 gode råd, der kan gøre sexlivet lettere ved MS

MSguiden - Magasinet Kvinde med MS

Magasinet Kvinde med MS

Nu er vores populære magasin Kvinde med MS kommet i en elektronisk udgave, der kan ses eller downloades elektronisk, når det passer dig.

MSguiden Brochure Sclerose og graviditet

Sclerose og graviditet

Der kan være mange spørgsmål, der trænger sig på i forhold til graviditet, når man har multipel sclerose (MS).