Mand og seksualitet

Mand og seksualitet

"Der er tre grunde til, at tre ud af fire mænd med MS oplever seksuelle vanskeligheder: rejsningsproblemer, vanskeligheder ved at opnå seksuelt klimaks og manglende sexlyst," fortæller Janni Eibye, der er sexologisk rådgiver. Læs mere i denne artikel om de bagvedliggende mekanismer, og lær hvordan du gør noget ved dem, så du kan fortsætte et aktivt sexliv.

Både kvinder og mænd med MS kan opleve at have vanskeligt ved at gennemføre samleje og at opnå klimaks – nogle gange kan hjælpemidler som glidecreme eller en penisring være løsningen. Andre gange handler det også om ikke at føle sig seksuel attraktiv, når man er syg og har brug for hjælp.

Vidste du at …

Mænd med MS og seksualitet

De fleste, der har svært ved at gå ordentligt, har problemer med vandladningen? Det skyldes, at rygmarven er svækket og derfor ikke kan kommunikere tydeligt med blæren. Resultatet er, at du enten ikke kan komme af med vandet, eller at du kommer af med vandet – hele tiden.

1. Den biologiske grund
Problem:

MS skader dit nervesystem og dermed din hjerne og rygmarv. Det har samme konsekvens, som når din computer får en virus. Den kører langsommere, opfører sig anderledes, og programmerne virker ikke som normalt. I din krop betyder forandringerne i nervesystemet, at hjernen bliver dårligere til at kommunikere med resten af kroppen. Det kan bl.a. ødelægge den seksuelle respons og følelse – oftest i form at rejsningsbesvær, for hurtig eller manglende udløsning, nedsat lyst eller manglende orgasme.

Løsning:
Første step er at finde årsagen til problemet. Seksuelle vanskeligheder behøver nemlig ikke skyldes MS. Især rejsningsbesvær kan være en indikation på anden sygdom som diabetes og hjertekarsygdom. Derfor kommer du ikke udenom at tale med din læge. Mange mænd mener, at seksuelle problemer er vanskelige at tale med andre end partneren om, men ubehaget ved samtalen er trods alt at foretrække frem for at gå alene med den bekymring og de frustrationer, som seksuelle problemer ofte medfører.

Når du har styr på årsagen, kan du let gøre noget ved det.

 • Rejsningsbesvær
  De fleste bruger potenspiller med succes. Pillen øger blodgennemstrømningen i penis, så du lettere kan få rejsning. Du skal tage pillen forud for samleje. Der er forskel på, hvor længe effekten varer.
  Du kan også bruge en penispumpe, der er en tætsluttende cylinder, der kan skabe undertryk og på den måde 'suger' blod ud i penis, der derved bliver hård. For at fastholde hårdheden, kan du supplere med en penisring, dvs. en gummiring, du trækker om roden af penis. Ringen holder blodet tilbage i penis, så den er hård i længere tid.

   
 • Kommer du for hurtigt eller mangler sæden?
  Når du har forstyrret sædafgang, er signalerne til din sædblære sandsynligvis i stykker. Du kan øve start-stop teknikker med den såkaldte squeeze metode: Lige inden du kommer, skal du med tommel- og pegefinger trykke hårdt lige under penishovedet. Det reducerer erektionen og forhindrer udløsning. Du lærer bedst teknikken ved at prøve den af på dig selv under onani. Når du selv har styr på timing og greb, kan du lære din partner at gøre det. Der findes også medicinsk behandling til forstyrret sædafgang.

   
 • Har du mistet lysten til sex eller udebliver klimaks?
  Manglende orgasme og nedsat sexlyst er ofte en bivirkning af MS-træthed eller medicin til behandling af depression. Tal med personalet på MS-klinikken eller din privatpraktiserende læge, hvis lysten svinder mere og mere.
MSguiden mænd og seksualitet

"Det er udfordrende at opleve ens krop forandre sig. Mange oplever, at det kan have konsekvenser for kærligheds- og sexlivet."
Janni Eibye, sexologisk rådgiver

2. Den fysiske grund
Problem:

De fysiske forandringer, der kommer med MS, påvirker indirekte din seksuelle respons. Træthed kan misforstås og tolkes som manglende lyst. Vandladnings- og afføringsproblemer kan få en til at frygte pinagtige situationer. Spasticitet og smerter kan forstyrre en kærlig stund.

Løsning:
Du kan gøre mange ting for at tage kontrollen over de fysiske forandringer, så de ikke sætter en stopper for sexlivet. Selvom det måske føles kejtet at tale med en fagperson om sex, urin og afføring, kan det være vejen til mere og bedre sex. Du er hverken den første eller sidste, der har brug for at tale om dette, og personalet er vant til det.

 • Er du kronisk træt? 
  Lær din træthed at kende, så lærer du også, hvordan du håndterer den rigtigt. Tag hellere et hvil midt på dagen i stedet for at forsøge at holde dig kørende. Det er opslidende og giver ingen lyst til sex. Tænk også over, hvornår på dagen, du er mindst træt – og charmér partneren på det tidspunkt. Mange med MS oplever, at morgenerne, hvor kræfterne er flest, er særligt gode til seksuel aktivitet. Det kan godt være, at det er mere kedeligt, at spontaniteten ryger, og du må planlægge sex, men omvendt er det skønt at have energien, når det gælder. Træthed kan også behandles medicinsk.
 • Hyppig tissetrang
  Oplever du hyppig og akut trang til at tisse, bør du tømme blæren og undgå at drikke for meget inden seksuelt samvær. Pas desuden på med alkohol, der er vanddrivende.

  Overaktiv blære, som hyppig tissetrang kaldes, kan behandles medicinsk med piller, der får blæren til at slappe af, så du ikke har behov for at få den tømt hele tiden. Man kan også lamme blæren, så den ikke kan trække sig sammen unødigt. Det gør man ved at sprøjte muskellammende medicin direkte ind i blæremuskulaturen. Effekten varer fra 3 til 12 måneder. 

   
 • Kan du ikke komme af med vandet?
  Har du omvendt svært ved at komme af med vandet, kan det skyldes, at du har en slap blære, eller at din blæremuskel arbejder dårligt sammen med lukkemusklen i urinrøret. Nogle kan træne deres blære til at tømme sig helt ved at give sig tid og ro til vandladningen. Brug gerne 3-5 minutter på at tømme blæren helt ved at tisse op til tre gange lige efter hinanden. Har du stadig svært ved at få tømt blæren, kan du lære at bruge et engangskateter, som du fører op i urinrøret. Så sikrer du, at al urinen kommer ud.

   
 • Hård mave
  Forstoppelse er et normalt problem, du ofte kan løse ved at holde tarmene i gang. Det gør du ved at drikke rigeligt væske (gerne 2 liter om dagen) og spise grov og fiberholdig mad. Bevægelse styrker også tarmmotorikken, mens fibertilskud suger væske til tarmen, så afføringen lettere kommer igennem systemet. Der findes også forskellige former for medicinsk behandling.

   
 • Oplever du spasticitet?
  Pludselige muskelsammentrækninger kan gøre nogle bevægelser og seksuelle stillinger svære at indtage. Du skal ikke tvinge dig til en stilling, der er ubehagelig. Prøv i stedet at finde de stillinger, der er lette for dig at indtage og blive i. Læg dig på den side, hvor du har flest spasmer og brug puder for at støtte dig. Hvis det alligevel går galt midt i det hele, så forsøg at tage det med et smil. Det kan tit lette stemningen i en forlegen situation og sats på bedre held næste gang. Der findes også forskellige former for medicinsk behandling.

   
 • Har du mange smerter?
  Jo bedre, du kender din smerte, des bedre kan du håndtere den. Så eksperimenter gerne med din krop og prøv dig frem for at se, hvordan du kan opnå seksuel tilfredsstillelse uden smerter. Massageolie og glidecreme gør gnidningsmodstanden mindre og er gode at bruge både med og uden seksuelle hjælpemidler eller sexlegetøj. Husk, du også bør fortælle din partner om din smerte, så tal om, hvad der er rart, og hvad der gør ondt. Smertestillende medicin kan være en hjælp.

Uanset hvilke udfordringer og problemer du oplever i forhold til seksuallivet, så er det en god idé at søge hjælp hos en sundhedsfaglig person – og hvis den, du henvender dig til, ikke kan hjælpe dig, så ved personen helt sikkert, hvem i sundhedssystemet, der kan!

Søg hjælp

3. Den psykiske grund
Problem:

De fleste bruger lang tid på at acceptere, at de skal leve med en kronisk sygdom resten af deres liv. Den proces slider psykisk. Flere går igennem depression, angst, lavt selvværd, præstationsangst og andre psykiske problemer i kampen for at genfinde sin identitet. Alle disse tanker kan mindske lysten eller evnen til sex. Samtidig kan hverdagens praktik optage al energi, så også tid og overskud til sex svinder ind.

Løsning:
Det bedste, du kan gøre, er at være ærlig omkring dine følelser. Det kan føles grænseoverskridende at erkende, at man ikke er på toppen, er forvirret og måske mest har lyst til at smide håndklædet i ringen. Men pointen er netop, at du ikke behøver at smide håndklædet i ringen. Tal både med din partner, hvis du har en sådan, og med en fagperson. Nogle kan have brug for medicin i en periode for at komme oven på igen. Andre går i samtaleterapi hos psykologen eller til sexolog. Hvad der end er vejen frem for dig, så bør du finde den – for din egen og din partners skyld.

Tak til Janni Eibye for at dele sin indsigt i, hvad MS betyder for sexlivet, og hvordan man bevarer et aktivt sexliv. Janni Eibye er MS sygeplejerske på Sclerosehospitalet Haslev – et af de to selvstændige hospitaler ejet af Scleroseforeningen. Hun er uddannet kontinenssygeplejerske og er dertil specialist i sexologisk rådgivning. Hun hjælper mange mænd og kvinder med MS til et bedre sexliv og er ikke sky for at tale om rejsningsproblemer, vandladningsgener og andre emner, der kan være svære at tage hul på

janni

Magasinet Mand med MS

MAND med MS sætter fokus på de udfordringer, der kan være ved at være mand med en kronisk sygdom. Du kan læse om flere mænd, der lever med MS hver dag. De fortæller, hvordan de har lært at leve med sygdommen uden at lade sig styre af den, og hvilke erfaringer de har gjort sig – som mand, som partner og som far.

mand

Du får også eksperternes konkrete råd til bl.a. træning, kost og udstyr til bilen. Du kan også blive klog på de tre årsager til, at de fleste mænd med MS oplever seksuelle problemer – og hvad du kan gøre ved det.
MAND med MS er skrevet til 30% af alle, der lever med MS – mændene. Om du lige har fået konstateret MS eller har levet med sygdommen længe, spiller ingen rolle. Emnerne er mange, og netop derfor kan du bruge magasinet som et opslagsværk, hvor du kan få gode råd til lige netop den situation, du selv befinder dig i – eller du kan læse det fra ende til anden som inspiration.

Læs magasinet her

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


MSguiden - Magasinet Ung med MS

Magasinet Ung med MS

Ung med MS sætter fokus på de udfordringer, der kan være ved at være ung med en kronisk sygdom.

Seksuelle problemer

Seksuelle problemer

MS kan i visse tilfælde føre til nedsat sexlyst og nedsat seksuel præstationsevne hos både mænd og kvinder. De problemer, som sygdommen medfører...

MSguiden - Magasinet Mand med MS

Magasinet Mand med MS

Mand med MS sætter fokus på de udfordringer, der kan være ved at være mand med en kronisk sygdom