Træningsmaskiner

Træningsmaskiner

Både mænd og kvinder kan have glæde af at træne med motionsmaskiner, for en stærkere muskelmasse kan i nogen grad være med til at afhjælpe nogle af de symptomer, der er ved MS.

Tal med en instruktør, der har forstand på træning ved MS, inden du kaster dig ud i at træne med maskiner.

Du kan også sagtens styrketræne uden maskiner. Maskiner er gode til at målrette træningen til én bestemt muskel. Når du træner med vægte eller på bold, aktiverer du alle de små muskler omkring det område, du træner. Det giver bedre stabilitet og balance. 

    Skal du vælge én maskine, skal du vælge romaskinen. Du får pulsen op, udfordrer koordinationsevnen og styrker samtidig især rygmuskulatur og overkrop og lidt ben. Sørg for god instruktion for at få optimalt udbytte.

    Benpres har især fokus på forlår, men du styrker også hoftebøjer og knæ. Da du arbejder med de store lårmuskler og har sikret resten af kroppen, kan du arbejde meget tungt. Husk at holde lænden fladt mod rygstøtten for ikke at skade ryggen.

    Mange mennesker med MS kan opleve kramper eller manglende kontrol over haser og lægmuskler. Det modarbejder og dæmper hase-curl med regelmæssig træning. Samtidig styrker du knæene.

    I en og samme øvelse kan du træne det meste af overkroppen med særligt fokus på skulder, øvre ryg og biceps (forsiden af overarmen). Hvis du sidder svagt tilbagelænet, er det lettere at aktivere og samle skulderbladene, når du trækker. Underhåndsgreb giver ekstra fokus på biceps.

    En veltrænet brystkasse appellerer måske mest til mænd, men kvinder kan faktisk også have glæde af at lave bænkpres, da øvelsen også træner skulder og triceps (bagsiden af overarmen). Husk at lægge dig stabilt på bænken med skulderbladene presset sammen, fødderne plantet i jorden og brystet skudt frem. Hold bredt i skulderbredde.

    Især mænd med MS har tendens til let at blive svage i 'hoftebøjerne'. Svage hoftebøjer giver rygsmerter. Så glem ikke at træne dine hofter, fx i en hofte-fleksions-maskine, hvor du træner et ben ad gangen.

    Crunch-maskinen træner mavemusklerne og er målrettet de lige mavemuskler og siderne og er let at bruge. Sæt dig i stolen og læn dig frem og tilbage. Vil du udfordre dig selv og din balance, kan du lave øvelsen på en stor bold. Her får du bedre fat i de inderste mavemuskler omkring rygsøjlen.

Træning af ben

Vidste du at ...
For folk med MS er det særligt vigtigt at træne benene, fordi de let bliver svage?

Oktober 2020 

Anbefalede artikler


Guiden ’Tal med din neurolog’

Guiden ’Tal med din neurolog’

4. september 2022

Denne guide hjælper dig med at få mest muligt ud af samtalerne om dit liv, din MS og det, der er vigtigst for dig.

MSguiden - Hjernesundhed

Hjernesundhed

4. september 2022

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan styrke din hjernes sundhed, kan du læse denne brochure ’Hjernesundhed - en guide til mennesker med MS’

Sandhed eller udfordring?

Sandhed eller udfordring?

3. september 2022

Spil en omgang 'Truth or Dare' for at udfordre dig selv og dit liv med MS.